top of page

Hoe blijf je positief en vol vertrouwen

Bijgewerkt op: 6 jun.

We worden momenteel allemaal sterk uitgedaagd in vertrouwen. Vertrouwen hebben, vertrouwen houden, vertrouwen schenken… Voel jij dit ook? Zo ja, hoe ga jij hier dan mee om?

Uitdagingen in vertrouwen

We leven momenteel in woelige tijden. Je zou bijna kunnen zeggen ‘de wereld draait door’. En dat op alle vlakken; politiek, economisch, klimaat… Maar ook veel dichter bij huis, in je persoonlijke leven, word je uitgedaagd op allerlei vlakken: je werk wordt anders georganiseerd, je ziet je familie slechts op afstand, je relatie krijgt een andere dimensie, je gezondheid vraagt misschien om een andere kijk, tijd en geldzaken liggen misschien wat gevoeliger en ga zo maar door.

De rode draad doorheen al deze uitdagingen is, zoals ik het aanvoel, vertrouwen.

Vertrouwen in een goede afloop, vertrouwen op elkaar, vertrouwen op je eigen kracht, vertrouwen op je gevoel, vertrouwen in jezelf, vertrouwen in het leven zelf.

Kan jij tijdens de uitdagingen die je nu ervaart in vertrouwen staan? Desondanks de soms moeilijke situatie toch in vertrouwen blijven en het vertrouwen echt voelen, tot in de toppen van je tenen zonder de minste twijfel?

Ja? Wauw, geweldig, chapeau! Ik ben ongelooflijk trots op jou! Jij staat echt super sterk in je kracht.

Af en toe? Eerder wel dan niet? Of eerder niet dan wel? Misschien is het afhankelijk van de situatie.

Of denk je nu bij jezelf ‘pfft, vertrouwen… vertrouwen moet je eerst verdienen’.

Ook dat is helemaal oké! Jij durft tenminste eerlijk naar jezelf te kijken en je staat open voor een nieuwe kijk, voor verandering.


Vertrouwen biedt je groeikansen

Je vertrouwen is in het verleden waarschijnlijk al wel eens serieus op de proef gesteld, misschien zelfs geschonden. Ook nu word je op de proef gesteld: jij wordt uitgedaagd om in vertrouwen te gaan staan.

In de eerste plaats, in vertrouwen op jezelf, op je gevoel. Jij weet, jij voelt hoe je best met deze situatie, deze uitdaging omgaat. Maar durf je dat weten, dat voelen ook te vertrouwen en te volgen?

Probleem versus uitdaging

Een reflectie oefening

  • Wat is het probleem waar jij momenteel mee worstelt?

  • Is het probleem groot of klein?

  • Is er al een oplossing in zicht voor je probleem?

  • Bezorgt dit probleem je stress of energie?

  • Hoe voel je je bij dit probleem?

Schrijf het eens op, gewoon voor jezelf, om het wat helderder te zien.

Bekijk je probleem nu eens van alle kanten, vanuit alle hoeken – net zolang tot je een opening vindt. Iets waardoor je een glimp van mogelijkheden opvangt, datgene wat jouw probleem in een uitdaging verandert.

Een probleem als uitdaging bekijken is niet hetzelfde als het probleem minimaliseren of je kop in het zand steken. Integendeel, doordat je het probleem als een uitdaging bekijkt, kan je het juist aanpakken en er beter mee omgaan.

Een probleem voelt als een berg, zwaar, eenzaam en onoverwinnelijk.

Een uitdaging voelt helemaal anders aan dan een probleem. Een uitdaging geeft je moed en energie om mee aan de slag te gaan.

Is het gelukt om je probleem in een uitdaging te transformeren? Om het vanuit een ander perspectief te bekijken waardoor je graag de uitdaging aangaat?

Ja? Fantastisch! Je hebt nu niet langer een probleem, enkel een uitdaging die je nieuwe mogelijkheden biedt.

Doorheen de uitdagingen van je leven groei jij in vertrouwen.

Uitdagingen nodigen je uit om te groeien. Uitdagingen bieden je de kans om:

  • Jezelf beter te leren kennen

  • Je (beperkende) gedachtepatronen te herkennen

  • Nieuwe mogelijkheden te verkennen

  • Bewuster om te gaan met wat er ook op je pad komt

  • Meer op jezelf, op je innerlijk weten, op je gevoel te leren vertrouwen

Door de uitdaging telkens weer aan te gaan, zal je merken dat het iedere keer een stukje makkelijker wordt om in vertrouwen te blijven staan. En als het een keer wat minder goed lukt, hoeft dat ook helemaal niet erg te zijn. Jij bent aan het oefenen, telkens opnieuw. Jij bent aan het groeien, stapje voor stapje, net zolang totdat jij in vertrouwen staat.


Voor meer inspiratie, tips en verbinding met gelijkgestemden ben je van harte welkom in de besloten facebookgroep van Just Bie.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page