top of page

Vertragen of versnellen, hoe stem je af op jouw natuurlijke ritme?

Bijgewerkt op: 7 sep.

Vertragen, in de wereld van vandaag is het als modewoord bijna niet meer weg te denken. Maar wat wordt er nu eigenlijk juist bedoeld?


Volgens het Wikiwoordenboek betekent vertragen: langzamer doen worden. Zelf zouden we zeggen: het wat rustiger aandoen. Tegelijk wordt er zoveel meer mee bedoeld.


Wanneer ik zelf even vertraag en hierbij stil sta, kom ik al snel tot de conclusie dat vertragen eigenlijk niet het juiste woord is om te omschrijven wat ik bedoel. Wanneer ik voel dat het tijd is om te vertragen, bedoel ik eigenlijk dat het tijd is voor:

 • reflectie

 • naar binnen keren

 • verbinding maken

 • voelen wat er op dit moment aanwezig is


Eventjes uit de ratrace stappen en tijd maken om bewust aanwezig te zijn

Wat betekent vertragen voor jou?


Sta er voor jezelf eens eventjes bij stil, zonder oordeel. Misschien voel je al langer dat je een time-out nodig hebt of misschien krijg je al de kriebels bij enkel de gedachte aan vertragen, lees dan zeker verder.


Vertragen en haar valkuil

Zoals eerder gezegd lijkt vertragen wel een modewoord. Als je gelukkig en succesvol wil zijn, moet je op tijd en stond vertragen. Zoniet, loop je jezelf voorbij als een kip zonder kop.


Oké, eerlijk… rust en haar vertragende beweging is essentieel, dat is zelfs één van de belangrijkste lessen van Hartekracht. Zonder rust is het veel moeilijker om in verbinding te blijven met je hart en met jezelf.

Al te vaak zijn we het rusten, werkelijke rust toelaten, verleerd. We moeten dit en we moeten dat… o ja, en dit ook nog. Wanneer je jezelf dan eindelijk de toestemming geeft om te vertragen en tot rust komen, volgt al snel een volgende valkuil:


Je moet vertragen, je moet rust nemen. Het wordt een vinkje op je afchecklijst om gelukkig, succesvol en gezond te leven.

En laat ‘moetjes’ nu net in de weg staan van een vervuld leven vanuit je hart.


Daarnaast kan je je ook verliezen in de beweging van vertragen. Een vervuld leven heeft boven alles nood aan balans. Teveel vertragen, vooral vanuit het gevoel te moeten vertragen, kan je natuurlijke flow net tegenhouden, blokkeren, waardoor je te weinig geïnspireerde actie onderneemt.


Oké, maar wat dan? Versnellen, in combinatie met een beetje vertragen?


Vertragen en versnellen

Vertragen en versnellen, ze zijn als twee zijden van 1 medaille: jouw natuurlijke ritme.


Soms gaat het leven snel, soms gaat het wat langzamer. Beide bewegingen wisselen elkaar af in een eeuwigdurende dans die het leven is. Beide hebben hun plek en hun bestaan in jouw leven. Het enige wat werkelijk van belang is, is dat je trouw bent en blijft aan jouw natuurlijke ritme.


Soms heb je energie voor tien. Soms lijkt het alsof je een chronisch slaaptekort hebt. Op deze momenten is het essentieel je natuurlijke ritme te volgen en te eren.


Go with the flow

Stem je af op jouw natuurlijke ritme


 • Vind al wandelend je eigen ritme

Deze oefening helpt je bewust te worden van je persoonlijke, natuurlijke ritme.

Je kan deze oefening buiten in de natuur doen of gewoon thuis in de woonkamer.


 1. Trek naar buiten met je wandelschoenen en wandel een stukje zoals je gewoonlijk zou doen.

 2. Wandel nu een stuk heel snel. Merk hierbij op hoe snel je gaat en wat dit met je lichaam doet.

 3. Goed zo! Wandel nu het volgende stukje heel langzaam en maak elke beweging heel bewust: Voel hoe je voet de grond raakt en afrolt, voel hoe je been weer omhoog gaat, heel langzaam, zo langzaam als mogelijk.

 4. Oké! De rest van de wandeling zet je voort in het ritme dat voor jou het meest natuurlijk aanvoelt. Merk hierbij het verschil op, met hoe je vertrok.

 5. Welkom in jouw natuurlijke ritme.

Misschien is jouw natuurlijke ritme trager of sneller dan je dacht.

Je bent aan het oefenen om jouw natuurlijke ritme te leven. Soms gaat dat snel, soms gaat dat traag en soms mag je hierin een nieuwe balans vinden.


Weet ook dat wat traag is voor de ene, voor een ander snel kan zijn en omgekeerd. Dat maakt het soms een hele uitdaging om in je persoonlijke, natuurlijke ritme te verblijven.


 • Blijf afgestemd op jouw natuurlijke ritme

Eens je jouw natuurlijke ritme gevonden hebt, is het de kunst om afgestemd te blijven. Het is verleidelijk om toch weer het ritme van de ander aan te nemen. We zijn nu eenmaal gewoonte-beestjes. Wees hierin echter niet te streng voor jezelf en zorg dat het geen ‘moetje’ wordt. Wees je hier gewoon bewust van, zodat je steeds sneller opmerkt dat je uit je ritme bent en je weer voor afstemming kan kiezen.


Vertragen, een natuurlijke metafoor

Van de vier seizoenen is de herfst bij uitstek het seizoen van vertragen.


Overal in de natuur zie je hoe de energie zich langzaam maar zeker terugtrekt. Bladeren veranderen van kleur, alvorens ze een zacht, ritselend tapijt vormen op de aarde. De dagen worden kouder en korter, de nachten langer en donkerder. Het leven boven de grond lijkt stilletjes aan uit te doven.

Nochtans zijn er ook planten die net nu open bloeien, zoals chrysanten en kerstroos, of de altijd groene naaldbomen. Elke plant, elke boom volgt zijn natuurlijke ritme, zelfs binnen de grotere cycli van de natuur, zoals de seizoenen.


Laat ze je inspireren om je eigen ritme te volgen in een drukke wereld, waarvan de seizoenen niet altijd synchroon lopen met het seizoen in jouw leven.Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. Ik zie je daar 💗

43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page