top of page

2 wolven: Verenig de tegengestelden in jezelf

Bijgewerkt op: 6 jun.

De komende tijd neem ik je graag mee doorheen een reeks krachtverhalen. Verhalen spreken rechtstreeks tot je hart. Ze raken je tot in het diepste van je kern. Ze laten je even stil staan bij jezelf en vertellen over geheimen tot transformatie.


Deze week deel ik graag het verhaal van de twee wolven met jou. Herken jij beide wolven in jezelf en hoe ga je daar dan mee om? Kan jij de tegengestelden in jezelf verenigen?


De vertelling is een eigen interpretatie van het originele verhaal. Hieronder kan je de verkorte versie nalezen.


Twee wolven

Grootvader Indiaan gaat op wandel met zijn kleinzoon, hoog in de bergen. Ze hadden al een tijdje geklommen en rustten even uit bij een rots. Grootvader gebaarde naar zijn kleinzoon om bij hem te komen zitten, waarop hij begon te vertellen:


'Weet je, in mij leven er twee wolven.' Met grote ogen kijkt kleinzoon hem verbaasd aan, 'twee wolven? Hoe kunnen er nu twee wolven in jou leven? '

'Wel, in mij leven er dus twee wolven,' gaat grootvader verder, 'de ene wolf, als ik die voor mij zie, is wit, glanzend, stralend, helder, licht en die geeft me altijd goede raad. Die is altijd blij, goed gezind en die heeft heel veel positieve kwaliteiten. Maar er is ook nog een andere wolf. Hij is donker, zwart. Hij is dikwijls bang, boos en hij geeft me niet altijd zo'n goede raad. Hij is oordelend over dingen, over mensen, over situaties. Doordat ze het meestal oneens zijn met elkaar, vechten ze bijna de hele dag.'

'Oei, die vechten met elkaar?!' antwoordt kleinzoon, 'wie wint er dan?'

Grootvader antwoordt 'de wolf die ik het meeste eten geeft, die wint.'


Heel symbolisch: dat wat je aandacht geeft groeit! Maar tegelijk stel ik me daar toch wel een vraag bij: 'wat gebeurt er met de wolf die genegeerd wordt?' Want ook die wolf blijft aanwezig. Voelt hij zich onbegrepen, misnoegd? Wacht hij misschien het perfecte moment af om plots vlijmscherp uit te halen?


Eer beide wolven in jezelf. Het heeft geen zin te doen alsof de ene of de andere niet bestaat. Geef ze beide de aandacht die ze nodig hebben, zodat ze leren samenwerken in plaats van te vechten met elkaar.


Hoe ga jij om met de wolven in jezelf en je leven?

Deel dit verhaal met je vrienden en de wereld 💗


Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. Ik zie je daar 💗

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page