top of page

Spiritualiteit? Serieus?!

Bijgewerkt op: 6 jun.

Spiritualiteit? Serieus?! Dat was mijn eerste gedachte toen ik de mail van Uitgeverij Boekscout opende, waarmee mijn boek de wereld ingestuurd werd.

Categorie: Spiritualiteit

Tot dat moment wist ik niet onder welke categorie mijn boek 'Hartekracht, licht in het donker' zou vallen, maar daar stond, zwart op wit, de ‘Categorie: Spiritualiteit’.

Bij die eerste gedachte vroeg ik me af wat de mensen hiervan zouden denken en wie een boek uit deze categorie zou willen lezen. Want ja, natuurlijk is het boek eerder spiritueel van aard, maar om dat zo zwart op wit te zien staan… Daar was ik, eerlijk gezegd, toch eventjes niet goed van. Dat betekende namelijk dat ik hiermee uit de kast moest komen en ik wist niet of ik daar wel klaar voor was. Dat mocht toch wel eventjes bezinken.

Op zich verdiep ik mij al twintig jaar in spiritualiteit en volgde ik verschillende cursussen zoals intuïtieve ontwikkeling, reiki, sjamanisme, werken met engelen… Daarnaast hou ik ontzettend van edelstenen en werk ik ook energetisch.

Mensen die mij kennen, weten dat natuurlijk. Maar wanneer anderen aan mij vragen ‘wat doe jij eigenlijk?’, betrap ik mezelf erop dat ik meestal antwoord: ‘Ik geef creatieve workshops waarbij je al schilderend opnieuw meer verbinding maakt met jezelf.’ En ja, dat doe ik ook, maar dat is slechts een stukje ervan.

Eerder deze week kwam er op facebook een post voorbij met de titel ‘tijd om uit de kast te komen’. Ik dacht ‘ja, dat is inderdaad wat nu speelt.’ Niet alleen bij mij, maar bij ieder van ons: gaan staan voor datgene waar je in gelooft en wie je in wezen bent. Het inspireerde me om mijn stoute schoenen aan te trekken en te zeggen: ‘Kijk, mijn boek is terug te vinden in de categorie 'Spiritualiteit.’

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit gaat voor mij niet over godsdienst en zelfs niet persé over edelstenen en energetisch werk. Dat zijn slechts uiterlijke verschijningsvormen. Waar het voor mij werkelijk over gaat, is de innerlijke ervaring, over bewust in het leven staan en te groeien in dit bewust-zijn. Je voelt je verbonden met iets groter dan jezelf, met het universele bewustzijn.


Als er iets is wat ik hierover de afgelopen jaren heb geleerd, is het dat de verbinding met je hart hierin een essentiële rol speelt. Dat heb ik aan den lijve ondervonden en dat is ook deels waar het boek ‘Hartekracht, licht in het donker’ over gaat.


Jarenlang was mijn hart afgesloten voor mezelf en voor de buitenwereld. Als ik al probeerde verbinding te maken met mijn hart, voelde het alsof er niets zat, behalve een zwart gat, een grote gapende wonde. In 2014 veranderde alles plotsklaps, toen ik het nieuws vernam dat mijn moeder om het leven was gebracht. Alle pijn, die ik diep vanbinnen had weggestopt, overspoelde mij. Het voelde alsof een bulldozer mijn hart verpletterde. Maar temidden van die hartverscheurende pijn besefte ik iets heel belangrijks en kostbaars. Deze pijn kwam niet voort uit de jaren van kwaadheid en schuldgevoelens. De pijn was enkel zo heftig omdat hij voortkwam uit pure liefde. Met dat besef opende de poort van mijn hart zich eindelijk opnieuw voor het leven en werd mijn innerlijke, spirituele reis ingezet. Maar genoeg over mij nu.

  • Wat mag jij meer aan de buitenwereld tonen?

  • Hoe kan jij nog meer jezelf zijn en laten zien?

Sta er gewoon eens eventjes bij stil. Je zou jezelf wel eens kunnen verbazen.


Deel gerust jouw ervaring in de besloten facebookgroep van Just Bie.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page