top of page

Onverwerkte pijn

Bijgewerkt op: 6 jun.

'Dankjewel voor ons gesprek. Het heeft me echt veel deugd gedaan.' Zo beëindigden we ons gesprek vorige week. Met een dankbaar hart legde ik de telefoon neer. Wat is het toch fijn en hartverwarmend als je iemand een luisterend oor kan bieden.


De afgelopen weken hebben we met Groepspraktijk Groeistof meer dan 300 mensen aan de lijn gehad, in het kader van een corona-traject waarmee we mensen net dat extra steuntje in de rug bieden.


Onverwerkte pijn en weerstand

Nochtans duurde het voor mezelf wel even om die klik te kunnen maken. Bij elke aanmelding die binnen kwam, voelde ik mijn schouders verkrampen waarna een zeurderige hoofdpijn zich aandiende. Verschillende dagen worstelde ik met mezelf. Langs de ene kant sta ik te popelen om anderen te helpen, om te luisteren, om een bijdrage te leveren en toch ervoer ik langs de andere kant die enorme weerstand tegen de telefoon.


Ik liet de telefoon even voor wat hij was en besloot mijn weerstand te verkennen. Ik sloot mijn ogen en beeldde me in dat mijn weerstand voor me stond. Daar was hij, helemaal niet groot of monsterachtig, wel klein en verdrietig. En toen viel de puzzel ineen.


Januari 2014. Ik ontving een bericht waarin stond dat ik dringend naar een onbekend nummer moest bellen. Het nummer van de buurvrouw van mijn halfbroer in Nederland, zij zou mij dan doorverbinden met hem. Dat telefoontje, naar dat onbekend nummer van een onbekende vrouw veranderde mijn leven. Tijdens dat gesprek werd mij verteld dat mijn moeder om het leven was gebracht. Daarna zou niets ooit nog hetzelfde zijn.


Onverwerkte pijn en je hartbeschermer

Even terug naar het heden. Op dit moment krijg ik de opdracht om naar onbekende nummers van onbekende vrouwen te bellen... en hoewel dit op zich helemaal niets te maken heeft met dat telefoontje van zes jaar geleden, integendeel zelfs, deze gesprekken zijn net bedoeld om anderen te ondersteunen, schiet mijn hartbeschermer stevig in de verdediging. Want volgens hem zijn er zoveel gelijkenissen tussen de huidige situatie en het verleden, dat hij alles in het werk stelt om mij te beschermen tegen mogelijks, opnieuw slecht nieuws ontvangen.


Je hartbeschermer

Nu vraag je je misschien af wie mijn hartbeschermer is. Iedereen heeft een hartbeschermer. Het is dat stukje van jezelf dat je probeert te beschermen tegen alles wat pijn doet en tegen alles wat mogelijks pijn zal doen. Of zoals je in mijn boek 'Hartekracht, licht in het donker' kan lezen: 'Je hartbeschermer is exact dat wat het zegt te zijn, bescherming voor je hart. Bescherming tegen aanvallen van buitenaf, tegen pijn en verdriet.' En hiervoor baseert hij zich op dingen die in het verleden gebeurden.


Dus het feit dat ik nu weerstand ervaar bij het telefoneren is gebaseerd op een oude pijn, oud verdriet. Mijn hartbeschermer denkt mij op deze manier te behoeden voor mogelijks nieuwe slecht-nieuws-telefoons en nieuwe pijn. Tegelijk houdt mijn hartbeschermer me hierdoor ook tegen, want ik wil nu juist graag telefoneren om anderen te ondersteunen. Zolang ik dus niet naar die weerstand kijk en mijn hartbeschermer niet begrijp, kan ik niet met een gerust hart mensen opbellen om te horen hoe het gaat. Of zoals deze quote het mooi verwoord:


Onverwerkte pijn is voeding voor je hartbeschermer en zorgt voor lijden.

Ondertussen weet ik gelukkig hoe de hartbeschermer werkt en welke truken hij graag inzet. Zelfs al heb ik reeds een heel proces achter de rug, hier en daar steken stekeltjes soms toch weer de kop op en dat is helemaal oké. Telkens kan en mag er een nieuwe laag getransformeerd worden. Zo heb ik mijn weerstand voor de telefoon vorige week kunnen losmaken en verwerken, zodat ik toch in verbinding kan gaan met de mensen die het nodig hebben, ook via de telefoon. Heel benieuwd wie ik deze week mag spreken en verder helpen.Voor meer inspiratie, tips en verbinding met gelijkgestemden ben je van harte welkom in de besloten facebookgroep van Just Bie.


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page