Onverwerkte pijn

Bijgewerkt: jun 4

'Dankjewel voor ons gesprek. Het heeft me echt veel deugd gedaan.' Zo beëindigden we ons gesprek vorige week. Met een dankbaar hart legde ik de telefoon neer. Wat is het toch fijn en hartverwarmend als je iemand een luisterend oor kan bieden.


De afgelopen weken heeft onze groepspraktijk meer dan 300 mensen aan de lijn gehad, in het kader van het corona-traject waarmee we mensen net dat extra steuntje in de rug bieden.


Onverwerkte pijn en weerstand

Nochtans duurde het voor mezelf wel even om die klik te kunnen maken. Bij elke aanmelding die binnen kwam, voelde ik mijn schouders verkrampen waarna een zeurderige hoofdpijn zich aandiende. Verschillende dagen worstelde ik met mezelf. Langs de ene kant sta ik te popelen om anderen te helpen, om te luisteren, om een bijdrage te leveren en toch ervoer ik langs de andere kant die enorme weerstand tegen de telefoon.


Ik liet de telefoon even voor wat hij was en besloot mijn weerstand te verkennen. Ik sloot mijn ogen en beeldde me in dat mijn weerstand voor me stond. Daar was hij, helemaal niet groot of monsterachtig, wel klein en verdrietig. En toen viel de puzzel ineen.

Januari 2014. Ik ontving een berichtje waarin stond dat ik dringend naar een onbekend nummer moest bellen. Het nummer van de buurvrouw van mijn halfbroer in Nederland, zij zou mij dan doorverbinden met hem. Dat telefoontje, naar dat onbekend nummer van een onbekende vrouw veranderde mijn leven. Tijdens dat gesprek werd mij verteld dat mijn moeder om het leven was gebracht. Daarna zou niets ooit nog hetzelfde zijn.


Onverwerkte pijn nu

Even terug naar het heden. Op dit moment krijg ik de opdracht om naar onbekende nummers van onbekende vrouwen te bellen... en hoewel dit op zich helemaal niets te maken heeft met dat telefoontje van zes jaar geleden, integendeel zelfs, deze gesprekken zijn net bedoeld om anderen te ondersteunen, schiet mijn hartbeschermer in de verdediging en dus in actie. Want volgens hem zijn er zoveel gelijkenissen tussen de huidige situatie en het verleden, dat hij alles in het werk stelt om mij te beschermen tegen mogelijks, opnieuw slecht nieuws ontvangen.


Nu vraag je je misschien af wie mijn hartbeschermer is. Iedereen heeft een hartbeschermer. Het is dat stukje van jezelf dat je probeert te beschermen tegen alles wat pijn doet en tegen alles wat mogelijks pijn zal doen. Of zoals je in mijn boek 'Hartekracht, licht in het donker' kan lezen: 'Je hartbeschermer is exact dat wat het zegt te zijn, bescherming voor je hart. Bescherming tegen aanvallen van buitenaf, tegen pijn en verdriet.' En hiervoor baseert hij zich op dingen die in het verleden gebeurden.


Dus het feit dat ik nu weerstand ervoer bij het telefoneren is gebaseerd op een oude pijn, oud verdriet. Mijn hartbeschermer denkt mij op deze manier te behoeden voor mogelijks nieuwe slecht-nieuws-telefoons en nieuwe pijn. Tegelijk houdt mijn hartbeschermer me hierdoor ook tegen, want ik wil nu juist graag telefoneren om anderen te ondersteunen. Zolang ik dus niet naar die weerstand kijk en mijn hartbeschermer niet begrijp, kan ik niet met een gerust hart mensen opbellen om te horen hoe het gaat. Of zoals één van de quotes die ik hierover graag deel:

Onverwerkte pijn is voeding voor je hartbeschermer en zorgt voor lijden.

Ondertussen weet ik gelukkig hoe de hartbeschermer werkt en welke truken hij graag inzet. Zelfs al heb ik reeds een heel proces achter de rug, hier en daar steken stekeltjes soms toch weer de kop op en dat is helemaal oké. Telkens kan en mag er een nieuwe laag getransformeerd worden. Zo heb ik mijn weerstand voor de telefoon vorige week kunnen losmaken en verwerken, zodat ik toch in verbinding kan gaan met de mensen die het nodig hebben, ook via de telefoon. Heel benieuwd wie ik deze week mag spreken en verder helpen.


Wil jij graag jouw hartbeschermer leren kennen en ontdekken welke truken hij graag inzet, dan is het online programma Hartekracht iets voor jou. Niet zeker of dit bij jou past, vraag dan gerust een vrijblijvend hartegesprek aan.

57 keer bekeken