top of page

Uit je hoofd, in je hart: omdat het mag

Bijgewerkt op: 6 jun.

Uit je hoofd, in je hart - het klinkt heel eenvoudig, maar is het dat ook? Deze week de vierde tip om uit je hoofd te komen en opnieuw bewust verbinding te maken met je hart, niet omdat het moet, wel omdat het mag.


Omdat het mag: 'moetjes'

Je hoofd houdt van vorm, structuur, regelmaat en overzicht. Je takenlijst kan netjes afgewerkt worden, simpel en heel praktisch. Het schenkt je hoofd voldoening en rust te weten dat alle 'moetjes' van de dag afgevinkt zijn.


Het leven houdt echter geen rekening met je takenlijst. Boodschappen doen gaat langzamer dan gepland, je wordt onverwacht gebeld door iemand die je hulp nodig heeft. Je planning wordt serieus in de war gestuurd en je krijgt bij het zien van je takenlijst een lichte paniekaanval. Je moet dit nog, je moet dat nog, oh en dat ook nog.


Daarnaast zijn de 'moetjes' op je takenlijst slechts het tipje van de ijsberg. Er zijn nog veel meer onzichtbare 'moetjes' waaraan je moet voldoen. Altijd vriendelijk zijn, altijd klaar staan om anderen te helpen, altijd je best doen, er altijd goed uitzien, sporten, gezond eten, genoeg tijd besteden aan je gezin, succesvol zijn, vrolijk zijn, rust en innerlijke vrede uitstralen, op tijd verbinding maken met je hart en ga zo maar door. Je innerlijke perfectionist en controlefreak smullen hiervan, want het kan altijd nog beter.


Je 'moetjes' houden je gevangen in je hoofd.

Het laat weinig tot geen ruimte over voor spontaniteit, voor speelsheid, voor onverwachte wendingen. Wanneer er dan dingen gebeuren die niet binnen je planning passen, sla je tilt en doe je er alles aan om de schade te beperken. De spanning stijgt en stress krijgt de bovenhand, waardoor je rondloopt als een kip zonder kop en nog minder van je takenlijst gedaan krijgt.


Omdat het mag: moed

Verbinding maken met je hart doe je niet omdat het moet. Als dat je drijfveer is, zal het je niet lukken, integendeel. Verbinding maken met je hart verloopt niet volgens vooraf bepaalde vormen of structuren. Het vraagt bovenal moed en overgave. Moed om naar binnen te keren, naar jezelf te kijken zonder oordeel, zonder verwachtingen, moed om te voelen wat er in jou leeft, wat nu eigenlijk echt belangrijk voor je is. Dat zou wel eens helemaal iets anders kunnen zijn dan wat je denkt.


Moed geeft je de kracht om 'moeten' los te laten.

Observeer vandaag jezelf eens. Wat doe je en waarom doe je het? Heb je het zo geleerd? Is er een stemmetje in je hoofd dat zegt dat het zo hoort? Wat zou je misschien liever doen? Wat zou je kunnen doen als dit niet moet? Sta er voor jezelf gewoon eens eventjes bij stil.


Moeten staat als een muur tussen je hoofd en je hart.

Je 'moetjes' loslaten creëert ruimte om te erkennen wat jij nodig hebt en waar jij echt blij van wordt. Maak vandaag verbinding met je hart, omdat het mag.Eenvoudige verbindingsoefening

uit 'Hartekracht, licht in het donker'


Zorg dat je comfortabel zit, met je voeten stevig op de grond en je handen losjes in je schoot. Sluit langzaam je ogen.

Leg je handen op je hart. Adem rustig in en uit.

Ga met je aandacht naar je hart. Voel je hartslag, voel je hart. Voel hoe je hart voor jou aan het werk is. Dag in, dag uit is zij er voor jou, met elke hartslag.

Blijf eventjes in deze verbinding. Heb je een vraag aan je hart, stel die dan gerust. Verwacht niet direct antwoord, stel jezelf gewoon open. Wees ontvankelijk.

Bedank je hart voor al haar goede werk. Voel de dankbaarheid in je hart.

Adem nog eens diep in en uit. Open langzaam je ogen en strek je eens goed uit.Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. Ik zie je daar 💗

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page