• Tinne De Bie

Omarm je angst

Er bestaan verschillende soorten angst, zoals angst voor spinnen of honden, angst om ziek te worden, angst om uit de boot te vallen... Dit blog gaat specifiek over de angst die je tegenhoudt om voluit te leven. Tegelijk laat deze angst je ook zien waar je groeikansen liggen.


Kijk je angst recht in de ogen

Verandering is iets wat we als mens eigenlijk (stiekem) niet zo leuk vinden. Elke verandering gaat gepaard met een bepaalde vorm van stress. Zelfs wanneer je graag meer uit het leven haalt, wanneer je graag nieuwe projecten opstart, bezorgt dat ons systeem stress. We worden uitgenodigd om uit onze comfortzone te stappen, om zaken anders aan te pakken, om nieuwe dingen uit te testen. En dat is wanneer deze angst zich laat voelen, deze angst voor het onbekende, waardoor je afgeremd wordt, waardoor je onzeker wordt of je jezelf afvraagt of het echt wel iets voor jou is. Misschien kan je het maar beter opgeven en verder doen zoals je daarvoor bezig was. Zou dat niet veiliger zijn, meer comfortabel?

Wanneer je wil groeien, wanneer je voluit voor het leven wil kiezen, is deze angst eigenlijk een goed teken. Het feit dat je deze angst voelt, is een teken dat je je comfortzone verlaat en nieuwe stappen zet.


Beluister het filmpje hieronder MET oortjes of zet het geluid zo hard mogelijk.


Dit was mijn allereerste Facebook-live. En ik vond dit super beangstigend! Zeker toen bleek dat het geluid alles behalve optimaal was, maar wat doe je dan?

Op een gegeven moment moet je je angst in de ogen kijken en het gewoon doen. Of het nu perfect is of niet - want dan zou het er in mijn geval nooit van komen. Ik weet nu tenminste dat ik de volgende keer iets aan het geluid moet doen.

Angst versus verlangen?

Je zou je kunnen afvragen: wat is er groter?

Mijn angst of mijn verlangen om iets nieuws te doen, om mezelf meer te laten zien, om dat nieuwe project te starten?

Misschien is vandaag je angst nog groter dan je verlangen. Morgen is er weer een nieuwe dag, misschien is je verlangen dan groter en je angst kleiner. Sommige dingen vragen nu eenmaal tijd en het vraagt ook moed om het die tijd en ruimte te geven.

Een mug of een olifant?

Langs de andere kant is de angst in je hoofd vaak groter dan in werkelijkheid. Je weet wel, net zoals de mug en de olifant. Dan kan het net goed zijn om er toch mee aan de slag te gaan, stapje voor stapje. Misschien transformeert de olifant dan in een hond of een muis… totdat het uiteindelijk een mug is.


Nu is het aan jou.

  • Heb jij een angst waar je mee aan de slag wil gaan?

  • Hoe groot is jouw angst op een schaal van mug tot olifant?

  • Wat is de eerste stap die jij nu kan nemen?

En denk eraan: Het hoeft helemaal niet perfect te zijn!

Voor meer inspiratie, tips en verbinding met gelijkgestemden ben je van harte welkom in de besloten facebookgroep ‘Hartekracht, licht in het donker’