• Tinne De Bie

Je kijk op het leven bepaalt je ervaring

Bijgewerkt op: 3 okt. 2021

Hoe je naar je leven kijkt, bepaalt je ervaring. Zo komt het dat wanneer verschillende personen hetzelfde ervaren, zij toch ieder hun eigen beleving hebben. Voor de ene is het glas halfvol, voor een ander halfleeg. Terwijl een derde persoon zegt dat het glas altijd tot de rand gevuld is. Ze hebben allemaal, ieder op hun eigen manier, gelijk. Ze kijken alle drie naar hetzelfde, maar vanuit een ander perspectief waardoor ze de wereld, het leven op verschillende wijze ervaren.


Je kijk op het leven wordt beïnvloed door je ervaringen

Hoe komt het dat iedereen anders naar het leven kijkt? Je perspectief, je kijk op de wereld hangt af van wat jij gelooft over de wereld en dat wordt voor het grootste deel beïnvloed door je opvoeding en door wat je allemaal meemaakt.


Je opvoeding

Als kind kijk je op naar je ouders. Je gelooft dat zij alles weten over de grote wereld en hoe het leven in elkaar zit. Wat zij over de wereld geloven, geloof jij ook. Wanneer zij geloven dat de wereld een harde plek is, zal ook jij dat gaan geloven en je kijk op het leven beïnvloeden. Waardoor je uiteindelijk de wereld ook ervaart als een harde plek.


‘Wanneer je iets wil bereiken in je leven, moet je daar hard voor werken’ en daarbij zie je dat je ouders van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aan het werk zijn en niet veel tijd over hebben om met jou, je broers en zussen door te brengen. Of dat ze helemaal overwerkt zijn en daardoor een kort lontje hebben wanneer ze wel tijd maken. Als kind neem je dat allemaal in je op. Nochtans kunnen broers en zussen uit hetzelfde gezin daar helemaal anders mee omgaan en op terug kijken. De ene vindt het misschien zelfs fijn dat er weinig aandacht is, hierdoor leert ze zelfstandig zijn en eigen beslissingen nemen. Voor de ander is het misschien verschrikkelijk omdat hij zich niet gezien en gehoord voelt en hij doet vanalles om toch maar aandacht te trekken. Ze reageren beide anders, maar in wezen willen ze hierdoor beide goedkeuring en bevestiging van hun ouders krijgen.


Op school zit je vaak te dromen in de klas. Telkens de juf dit opmerkt, maakt ze een opmerking dat je bij de les moet blijven en beter moet opletten. Na de zoveelste opmerking, verschijnt er een nota in je agenda. Je ouders laten je ook nog eens duidelijk verstaan dat dromen in de klas niet kan en dat je goed moet opletten om goede punten te kunnen halen, want dat is heel belangrijk voor je toekomst en je leven. Uiteindelijk geloof je dat hard werken en goed studeren het juiste is om te doen en dat dromen, fantasie en spelen niet hoort, als je later iets wil bereiken in je leven.


Je ervaringen

Naast je dagdagelijkse opvoeding, school en opgroeien, kan je ook dingen meemaken die een serieuze indruk op je nalaten en je kijk op het leven op zijn kop zetten zowel in de positieve als negatieve zin. Een verkeersongeluk, een zware ziekte, iemand waarvan je plots afscheid van moet nemen… Deze ervaringen kunnen ervoor zorgen dat je stil staat bij wat echt belangrijk voor je is. Dit kan je kijk op het leven bevestigen of totaal veranderen. Misschien versterkt het net jouw gevoel van oneerlijkheid en het feit dat de wereld inderdaad een harde plek is. Misschien kan je hierdoor alles wat meer relativeren en de wereld in een nieuw daglicht zien, dankbaar zijn voor alles wat wel goed gaat en dat nog meer appreciëren.


Afhankelijk van wat jij gelooft over de wereld, kijk je met andere ogen en ervaar je de wereld anders. De ene manier is niet beter of slechter dan de andere. Beide ervaringen zijn even werkelijk voor diegene die ze ervaart. Maar wanneer je je bewust wordt van de manier waarop jij kijkt, kan je er voor kiezen hoe je kijkt en je ervaring veranderen als je daarvoor kiest.


Ontdek een nieuwe kijk op je leven

Ontdek je graag een nieuwe kijk op je leven, dan nodig ik je uit om het de opname van het webinar ‘Hoe je kijk op het leven, je ervaring bepaalt’ te bekijken. In dit webinar maak je kennis met verschillende zienswijzen voor je leven. Naast het gekende kikker- en vogelperspectief, toon ik je de zienswijze van de sjamanen van weleer. Zij zien de wereld en al haar bewoners als 1 geheel. Alles is bezield, alles is verbonden, alles is energie. ​Hoe dit jouw kijk, je ervaring en je bewustzijnsniveau beïnvloedt, ontdek je in het webinar. Met op het einde een oefening om te ontdekken welk perspectief, welk bewustzijnsniveau op dit moment jouw aandacht vraagt.


Verander je kijk, verander je leven

Voor meer inspiratie, tips en verbinding met gelijkgestemden ben je van harte welkom in de besloten facebookgroep ‘Hartekracht, licht in het donker’.