top of page

Ik kon mijn moeder niet redden

Bijgewerkt op: 6 jun.

Mijn moeder was een eigenwijze vrouw, verwikkeld in een eindeloos zoeken naar zichzelf. Haar verhaal is mij grotendeels onbekend, onvatbaar, mysterieus en tegelijk zeer herkenbaar, verweven met elke stap in mijn leven.


Kort na haar 18de verjaardag schonk ze mij het leven, om een jaar later met de noorderzon te vertrekken… uit het zicht, op zoek naar vrijheid, naar zichzelf.


Als kind voelde ik me tekort schieten, niet goed genoeg, gefaald, een boosdoener die haar van huis wegjoeg. Schuldgevoel en schaamte zwaaiden diep in mij de plak, terwijl ik aan de buitenkant mijn uiterste best deed om de perfecte dochter te zijn. Het mocht niet baten.


Hoewel ze, opnieuw een jaar later, opeens terug voor de deur stond en er een bezoekregeling werd getroffen, bleef ook dat niet duren. Nog steeds was zij zoekende en ik kon haar daarin niet helpen. Haar volgende vertrek zou van langdurige aard zijn. 20 jaren verstreken voordat ik haar ‘toevallig’ weer zou ontmoeten.


In al die jaren was er niet veel veranderd. Zij, nog steeds zoekende, op de vlucht voor zichzelf en haar leven. Ik, die nog steeds probeerde de perfecte dochter te zijn. Opnieuw kon ik haar niet helpen, niet redden van zichzelf. Nu weet ik dat dat niet mijn rol was.


Als gezondheidsbegeleider en coach weet ik maar al te goed dat je niemand kan redden. In wezen hoeven mensen helemaal niet gered te worden, dat houdt hen enkel gevangen in hun slachtofferschap. Je kan enkel een gids zijn, steunen en begeleiden waar nodig. Maar toen op dat moment, als dochter, voelde het wederom als falen. Uiteindelijk nam haar leven een noodlottige wending, waardoor haar zoektocht tot een abrupt einde kwam. Veel te vroeg gestorven, met haar lied nog in zich, met nog vele onvervulde dromen, met veel nog te geven.


Haar leven en haar dood zijn de stuwende kracht in mijn leven. Niet om haar leven te leven, maar net om ervoor te kiezen mijn eigen leven te leven en ook andere vrouwen hierin te inspireren en te begeleiden: om de kracht in jezelf te vinden je eigen lied te zingen, je stem te laten horen, je dromen te leven.


Om je hierin te inspireren en te ondersteunen, organiseer ik begin september, ter ere van mijn moeder en om mijn 40ste verjaardag te vieren, de summit Vrouwenwijsheid.

Tijdens de summit Vrouwenwijsheid interview ik 40 vrouwen, allen met een bijzonder krachtig verhaal.

Ze delen hun persoonlijk verhaal over:

  • kracht, groei en transformatie

  • hoe ze moeilijke periodes in hun leven beleefden

  • de inzichten, de wijsheden die hieruit voortvloeiden

Je kan alle verhalen 2 weken gratis bekijken en beluisteren in de Harteziener Academie.


Dankjewel Carine voor wie je was, voor wie je bent, voor wie je altijd zal zijn - mijn moeder en grote inspiratiebron.

38 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page