top of page

Over genezen en heel worden

Bijgewerkt op: 6 jun.

‘Genezen’, oorspronkelijk afkomstig van het woord Genesis, wat betekent terugkeer naar de bron, naar het begin - opnieuw heel worden. Je kan het vergelijken met een puzzel of hoe puzzelstukjes in elkaar kunnen vallen.


Genezen vraagt tijd en die tijd is voor iedereen anders

Genezen, dat is in deze in de grootste zin van het woord.


Gezondheid is zoveel meer dan vrij zijn van fysieke klachten. Ware gezondheid, totale gezondheid of heelheid omvat alle niveau's: fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel.


Ware gezondheid kan je omschrijven als:


Vrij zijn van pijn en ongemak, vrij zijn van angsten en verslavingen.
Het is jezelf goed voelen in je vel, het ervaren van innerlijke rust en vrede.
Het is de aanwezigheid van een heldere geest, intuïtie, creativiteit. En een gevoel van verbondenheid met het grotere geheel waardoor je naar je leven kijkt vanuit liefde, vanuit je hart.

Het vraagt om kijken naar het gehele plaatje, naar de totale mens en niet enkel naar het symptoom of de klacht waarmee je worstelt.


Lichamelijk

Je lichaam kan ergens gekwetst zijn en dat vraagt tijd om te herstellen. Je lichaam weet perfect wat te doen om te helen, van binnenuit.

Als je ergens een schaafwonde hebt of in je vinger snijdt, worden er instant allerlei processen in gang gezet door je lichaam. Sommige wonden hebben inderdaad medische hulp nodig, maar uiteindelijk is het je lichaam zelf dat voor genezing zorgt, van binnenuit. Het enige wat je lichaam hiervoor vraagt, is tijd, rust en ontspanning zodat haar zelfgenezend vermogen haar werk kan doen. En die tijd is voor iedereen verschillend. Wees dus zacht en geduldig met jezelf en je helingsproces.


Mentaal en emotioneel

Genezen gaat ook over mentale pijn en emotionele pijnen, de innerlijke reis van je niet goed voelen in je vel, angsten, zorgen, frustraties naar meer vreugde, geluk, vertrouwen. Het gevoel te hebben dat stukjes als het ware in elkaar vallen, als een puzzel die gelegd wordt, een geheel dat gevormd wordt. Ook dat is helen, het gaat over heel maken, heel worden.


Genezen en heel worden

Misschien zit jij ook wel in een proces waarbij er meer en meer heel gemaakt wordt, alsof er dus puzzelstukjes als het ware op zijn plaats beginnen vallen. Of dat je een puzzelstukje tegenkomt wat niet in jouw puzzel past. Wat doe je daar dan mee?

“Als je een deur sluit, gaan er tien andere deuren open.”

Dat is misschien wat dat ene puzzelstukje vraagt, dat stukje wat niet in het grotere geheel past. Als je dat stukje aan de puzzel schenkt waar het thuishoort, wordt er ook in jouw puzzel ruimte gecreëerd om het juiste puzzelstukje te vinden en te ontvangen.


Kijk eens naar jouw puzzel.

Kloppen alle jouw puzzelstukjes? Passen ze allemaal in jouw puzzel? Zijn het wel stukjes van jouw puzzel of heb je stukjes overgenomen van iemand anders zijn puzzel?

Misschien is het dan tijd om die stukjes terug te geven, zodanig dat je ruimte creëert om jouw puzzelstukjes te mogen ontvangen, om jouw puzzel heel te maken en te kunnen leggen.Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. Ik zie je daar 💗


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page