top of page

Uit je hoofd, in je hart: een kleurrijke verbinding

Bijgewerkt op: 6 jun.

Uit je hoofd, in je hart - het klinkt heel eenvoudig, maar is het dat ook? Deze week de derde tip om uit je hoofd te komen en opnieuw bewust en vol kleur verbinding te maken met je hart.


Kleur jij zwart of wit?

'Wat denk jij? Kies ik beter voor de zwarte broek of voor deze leuke bloemetjes-broek? Ze zitten allebei even goed en de prijs is ook hetzelfde, maar die zwarte broek past natuurlijk overal bij, die kan ik veel meer dragen dan die andere broek. Zo'n bloemetjes-broek vraagt om de juiste gelegenheid en combineert ook niet zo makkelijk met de blousjes, die in mijn kast hangen. Allee, zeg jij ook eens iets, ik weet het niet.'

Een schijnbaar banale discussie die je hoofd elke dag opnieuw voert. Doe ik dit beter 'zus' of 'zo'? Wat is de juiste beslissing? Wanneer je de hele tijd in je hoofd zit, kleurt je leven zwart - wit: links of rechts, goed of slecht, juist of fout, warm of koud, actie - reactie. Je maakt je zorgen, je piekert de hele tijd, je vraagt je constant af wat andere mensen zullen denken of zeggen. Je koopt de zwarte broek, de veiligste keuze. Eenmaal thuis heb je spijt en denk je: had ik toch maar die bloemetjes-broek gekocht.

Je hart maakt zich niet druk, of je nu de zwarte of de bloemetjes-broek koopt. Je hart laat heel subtiel voelen welke broek je het beste past. Misschien dat jij je met de bloemetjes-broek net dat tikkeltje specialer voelt of dat jij je met de zwarte broek super sexy voelt. Er is geen juiste of foute keuze. Zelfs wanneer je op veilig speelt, is dat helemaal oké.

Speel met kleur

Kleur verwarmt en opent je hart. Denk maar eens aan een zonnige lentedag. Na een lange, donkere winterperiode verwarmt je hart niet enkel door de eerste lentezon, maar zijn het vooral de frisse kleuren die je hart raken. Het groene gras, de helderblauwe lucht, de eerste bloesems en kleurrijke voorjaarsbloemen... ze toveren bijna als vanzelf een lach op je gezicht. Zo kan ik bijvoorbeeld intens blij worden bij het zien van een prachtige regenboog.

Kleur raakt je hart. Kleur opent je hart. Daarin zit de kracht van creativiteit verscholen. Letterlijk werken met kleur, doet opnieuw kleur stromen doorheen je hele leven. Niet langer zwart - wit, gevangen in je hoofd. Spelen met kleur haalt je uit je hoofd en versterkt je hartsverbinding. Je leert opnieuw voelen, op een heel eenvoudige, lichte wijze. Of je nu eten klaarmaakt, puzzelt, een breiwerk maakt, borduurt of tekent, schrijft, schildert... je speelt met kleur en er ontstaat een beweging. Creativiteit biedt je een veilige plek, een uitlaatklep. Dingen die je vanbinnen voelt, mogen stromen zonder dat je hier woorden aan hoeft te geven, zonder dat je hiermee iemand kwetst. Opgekropte gevoelens hebben nogal eens de neiging om op het verkeerde moment en bij de verkeerde persoon tot ontploffing te komen. Telkens je met kleur werkt, worden schilden ontmanteld en kom je een stapje dichter bij je hartekracht.

De meest eenvoudige manier om met kleur te spelen, is tekenen en schilderen. Het gaat enkel tussen jou en je blad papier, tussen jou en je doek. De kleuren die op je blad of op je doek verschijnen, zijn de kleuren die jij nu nodig hebt. Deze kleuren openen je hart. Je hoeft helemaal geen meesterwerk te maken. Enkel voelen of je blauw, groen of roze wil gebruiken en naar dit gevoel leren luisteren. Zo leer je langzaam maar zeker je gevoel vertrouwen en kan je ook in de rest van je leven kleur laten stromen. De volgende keer wanneer je een broek gaat kopen, kies je misschien wel voor een rok 😊.

Een speelse, creatieve oefening

Deze oefening is geweldig om uit je hoofd te stappen en in je hart te zakken. Het hoeft helemaal niets te worden. Het gaat om de kleuren en om de beweging die je maakt.

Wat heb je nodig?

  • een blaadje papier

  • kleurpotloden, stiften of gewoon een balpen

  • ander materiaal dat je zelf leuk vindt

Oefening - deel 1

Leg het blad papier voor je op tafel.

Zet je potlood op een willekeurige plek op het blad.

Start met het tekenen van lijnen.

Volg gewoon je hand over het papier, het hoeft helemaal nergens op te lijken, gewoon lijnen op een papier. Doe dit net zolang je het gevoel hebt dat het genoeg is.

De chaos uit je hoofd staat nu op het papier, waardoor je het een stukje los kan laten en waardoor er ruimte ontstaat om te verbinden met je hart.


Oefening - deel 2

Je kan ervoor kiezen om de vakjes die nu ontstaan zijn in te kleuren of om de vormen die op je blad tevoorschijn komen te observeren. Misschien ontdek je wel de vorm van een dier of bloem of nog iets anders.


In deze ogenschijnlijke chaos kan je mogelijkheden ontdekken om nieuwe dingen te creëren.

Speel en experimenteer met kleur!Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. - Ik zie je daar 💗

100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page