top of page

De gouden boeddha: Ontdek het goud in jezelf

Bijgewerkt op: 6 jun.

Verhalen spreken rechtstreeks tot je hart. Ze raken je tot in het diepste van je kern. Ze laten je even stil staan bij jezelf en vertellen over geheimen tot transformatie.


Deze week, het voorlopig laatste verhaal in deze reeks, het verhaal van de gouden boeddha. Laat je inspireren om het goud in jezelf te ontdekken en aan de buitenwereld te tonen.De gouden boeddha

In 1957 moest een klooster in Thailand verhuizen. Een groep monniken kreeg de taak om de reusachtige boeddha op het middenplein klaar te maken voor de verhuis.


Terwijl ze daarmee bezig waren, zag één van de monniken plotseling een scheur in het Boeddhabeeld van klei. De monniken waren bang dat ze het beeld verder zouden beschadigen en besloten daarom een dag te wachten, alvorens verder te gaan met hun taak.


Toen de nacht viel, liep één van de monniken naar het reusachtige beeld om te kijken of alles goed was. Hij liep met zijn lantaarn rondom de boeddha en op het moment dat het licht van zijn lantaarn op de scheur viel, zag hij iets weerspiegelen.


De monnik werd nieuwsgierig, pakte hamer en beitel en begon voorzichtig stukjes klei van het Boeddhabeeld af te slaan. Naarmate hij meer klei wegsloeg, werd de boeddha helderder en helderder. Nadat de monnik uren had gewerkt, keek hij in verbazing op en zag hij een prachtige, puur gouden boeddha voor hem staan.


Historici denken dat de boeddha enkele honderden jaren daarvoor, door de Thaise monniken bedekt werd met klei, toen het Birmese leger hen aanviel. Zij bedekten de boeddha zodat hij niet gestolen zou worden. Tijdens de overval werden alle monniken gedood. Pas in 1957, toen monniken het beeld wilden verplaatsen, werd de grote schat ontdekt.


'There's a crack in everything, that's how the light gets in' - Leonard Cohen

Net zoals de klei de boeddha beschermde, beschermen we ook onszelf tegen de buitenwereld. We bouwen muren rondom ons hart, we zetten maskers op... opdat we niet gekwetst worden. Langzaam maar zeker vergeten we hierdoor het goud in onszelf en beginnen we te geloven dat enkel de buitenwereld bestaat. Onze innerlijke wereld, de verbinding met ons hart raakt in de vergetelheid. Wanneer mensen je dan vragen: 'Ja, maar wat voel je dan? Wat vertelt je hart?', heb je geen idee. Of klinkt je hart zo zachtjes, dat je haar maar moeilijk kan verstaan.


De hoogste tijd om het goud in jezelf weer te ontdekken en de verbinding met je hart te herstellen.


Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. Ik zie je daar 💗

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page