top of page

3 tips die je ondersteunen om dicht bij jezelf te blijven, ook in woelige tijden

Bijgewerkt op: 6 jun.

We worden als samenleving uitgenodigd, uitgedaagd om dicht bij onszelf te blijven en om te vertragen (ja, nu nog steeds).


Toen ik vorig jaar het filmpje maakte met drie tips om in onrustige tijden toch dicht bij jezelf te blijven, in verbinding met jezelf en om helemaal thuis te komen in jouw hart, ging iedereen er nog van uit dat corona even snel weer zou verdwijnen als dat het was verschenen.


Ondertussen zijn we bijna een jaar verder en wordt ons dagdagelijks leven nog steeds beïnvloedt door alle maatregelen. Daardoor is het filmpje met haar tips ook nu nog steeds van toepassing.Tip 1 – blijven ademen

Wanneer je stress ervaart, heb je snel de neiging om eerder oppervlakkig te ademen. Wanneer je diep ademt, bewust ademt, helemaal tot in je buik, geef je aan je zenuwstelsel het signaal dat het oké is, dat je veilig bent. Dat verlaagt de stressreactie in je lichaam. Het is echt een fysiek gegeven waardoor je lichaam spanning kan loslaten en een stukje rust kan vinden in stressvolle situaties.


Ademhalingsoefening

Adem diep in

Door je neus, helemaal tot in je buik

En uitblazen door je mond.

Doe het nog maar een keer.

Eventueel kan je tussenin je ademhaling eventjes vasthouden, alvorens je weer uitblaast.

Je merkt gewoon heel fysiek dat je schouders zakken en dat je niet alleen je adem uitblaast, maar ook zo spanning weg blaast. Je lichaam zal je hier heel dankbaar voor zijn en zal hierdoor een stukje rust terugvinden.


Tip 2 – verbinding maken met je hart

Ook dat is de uitnodiging van deze tijd: vertragen, een stukje rust toelaten en vinden (door je ademhaling) en dan echt in verbinding gaan met wie jij bent, met jouw dromen, jouw verlangens, met wat nu echt belangrijk is voor jou. Er zijn zovele dingen die momenteel wegvallen, die je niet meer kan doen doordat je thuis moet blijven - thuis bij jezelf.

Stel jezelf de vraag: ‘wat is nu echt belangrijk voor mij?’

Verbindingsoefening

Een simpel gebaar om eenvoudig en snel verbinding te maken met je hart.

Leg je handen op je hart

Voel eens hoe zij op dit moment voor jou aan het werk is

24u/24u – 7 dagen op 7 klopt zij voor jou, is zij daar voor jou

Wanneer je in de hectiek van je alledaagse leven vooruit holt, ben je je daar niet bewust van. Dan maak je geen verbinding met je hart, of toch veel te weinig.


Dus voel maar eens – wat probeert ze jou te vertellen?


Je hart stuurt je constant aan, op een heel subtiele manier. Je kan haar pas horen wanneer je bewust verbinding met haar maakt en wanneer je een stukje rust hebt gevonden in jezelf, zodanig dat je het echt even stil kan maken bij jezelf en gewoon kan zijn. Zo simpel is het, het hoeft echt allemaal niet ingewikkeld te zijn.


Tip 3 – een bal van licht

Soms word je echt overweldigd door alle prikkels die van buitenaf op je afkomen. Je kan facebook niet opendoen of de tv niet aanzetten zonder dat daar iets vermeld wordt over onze huidige crisissituatie. Zelfs wanneer je bewust weg blijft van tv en sociale media, als hooggevoelig persoon pik je toch de onrust op die echt in de lucht hangt, in het veld.


Om je hierin een beetje af te schermen, kan je visualiseren dat je in een bal van licht zit.

Die bal van licht, die gaat van een halve meter, tot een meter boven je hoofd helemaal rondom je, tot onder je voeten, voor je en achter je. Beeld je dat maar eens in, visualiseer het, fantaseer het, op welke manier voor jou ook werkt.

Jij zit in een bal van schitterend, stralend wit licht.

Die bal van licht zorgt ervoor dat de prikkels van buitenaf veel minder dicht kunnen komen, minder hevig en jou veel minder raken. Nee, dat wil niet zeggen dat je afgestompt wordt van de realiteit of van de buitenwereld, integendeel. Dat zorgt er net voor dat jij dichter bij jezelf kan blijven. Hoe dichter jij, de dag van vandaag, bij jezelf kan blijven, hoe steviger je in je schoenen staat en hoe meer ook jij kan betekenen voor onze samenleving, voor onze wereld.


Zo kunnen we samen, met z’n allen, de wereld een stukje mooier maken.


Meer inspiratie en hartekracht? Kom bij de besloten facebookgroep van Just Bie. Ik zie je daar 💗

94 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page